افراد برای دریافت ارث خود از شخص متوفی ابتدا باید گواهی انحصار وراثت دریافت کرده تا سهم آنها از کل اموال مشخص شود. انحصار وراثت یکی از ملزومات مهم و اساسی دریافت سهم الارث بوده که برای اخذ گواهی آن باید مراحل قانونی زیادی طی شود.
برای آشنایی با مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت در ادامه همراه ما باشید.
مفهوم انحصار وراثت در مالیات بر ارث
مالیات بر ارث یکی از انواع مالیاتهای مستقیم و زیر مجموعه مالیات بر دارایی محسوب میشود. اهمیت این نوع مالیات به قدری زیاد است که لازم میبینیم درباره مفاهیم مهم و اساسی آن مطالبی عنوان کنیم.
مهمترین واژه که ممکن است طی انجام مراحل قانونی تقسیم اموال بارها و بارها با آن مواجه شوید انحصار وراثت است. به عبارت ساده اموال هر شخص بعد از فوت میان وراث او طبق اولویت تقسیم شده اما قبل آن باید سهم هر یک مشخص شود.
قانون برای احراز هویت وارثان شخص متوفی اقدام به دریافت گواهی انحصار وراثت مینماید. در ادامه با طبقه بندی وراث بر اساس تقسیم ارث آشنا میشوید.
وراث به چند دسته تقسیم میشوند؟
خویشاوندان متوفی بر اساس قانون ارث به 2 دسته نسبی و سببی تقسیم میشوند.
وراث نسبی افرادی هستند که به واسطه تولد رابطه خویشاوندی دارند مثل: دختر و پدر، پدر و پسر و... که از هم ارث میبرند. این طبقه از وراث به 2 دسته تقسیم میشوند که در صورت عدم وجود دسته اول ارث به دسته دوم میرسد.
طبقه اول شامل پدر، مادر و فرزند است و نوهها جزء طبقه دوم دسته بندی میشوند. همچنین وراث نسبی هم به 2 دسته تقسیم میشوند که عبارتند از: برادر، خواهر و فرزندان آنها.
عمه، عمو، دایی و خاله جزء دسته سوم وراث طبقه بندی شده همچنین فرزندان آنها در طبقه دوم دسته بندی قرار میگیرند.
محاسبه سهم الارث چگونه انجام میشود؟
وراث بر اساس اولویت از اموال شخص متوفی ارث میبرند. برای مثال سهم زوجه در صورت داشتن فرزند یک هشتم و در غیر این صورت یک چهارم است همچنین سهم زوج در صورت داشتن فرزند یک چهارم و در غیر این صورت یک دوم است.
سهم مادر از اموال فرد متوفی در صورت وجود برادر یا خواهر یک ششم و در غیر این صورت یک سوم است. سهم پدر از اموال فرزند متوفی در صورت داشتن بچه یک ششم است.
مدارک لازم جهت اخذ گواهی انحصار وراثت
یکی از مهمترین امور بعد فوت هر شخص تقسیم اموال اوست که لازمهی آن داشتن برگه انحصار وراثت است. برای دریافت این گواهی مدارک زیر لازم است:
گواهی فوت؛
شناسنامه و کارت ملی متوفی؛
شناسنامه و کارت ملی همه وراث؛
استشهادی که به ثبت دفترخانه رسیده و مهر سردفتر در آن باشد.
فرد مسئول بعدت کمیلم دارک مورد نیاز باید به شورای حل اختلاف نزدیک محل سکونت متوفی مراجعه و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت بدهد.
البته اخذ گواهی انحصار وراثت هم مراحل مخصوص به خود را دارد که در اولین قدم پس از تکمیل مدارک خانواده فرد متوفی باید به شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی مراجعه کنند و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت توسط یکی از ورثه به طرفیت سایر وراث اعطا شود و پس از آن مراتب این دادخواست باید در روزنامه آگهی شود تا پس از طی تشریفات گواهی لازم صادر شود.
هزینه دریافت گواهی انحصار وراثت
مهمترین هزینه انحصار وراثت مربوط به چاپ آگهی در روزنامه است همچنین ممکن است وراث برای انجام برخی امور به وکیل نیازمند باشند. در این صورت باید هزینه جداگانهای پرداخت شود.
درخواست گواهی انحصار وراثت هزینهای بین 150 تا 200 هزار تومان دارد. البته در مواقعی ممکن است به دلایل مختلف این هزینه افزایش یابد.
آیا امکان اعتراض به گواهی انحصار وراثت صادره وجود دارد؟
اعتراض به گواهی صادر شده از طریق مراجع قانونی امکان پذیر بوده همچنین وراثی که هنگام تقسیم اموال حضور نداشتند حق اعتراض به گواهی انحصار وراثت صادر شده را دارند.
سایت فراز تکس ارائه دهنده کلیه امور مالیاتی از جمله مالیات بر ارث ملک و آپارتمان همچنین کلیه خدمات مربوط به انواع مالیاتهای مستقیم و غیر مستقیم میباشد. برای ارتباط با کارشناسان این مرکز با شمارههای زیر تماس گرفته یا به سایت مراجعه کنید.
- ۰۱/۰۱/۱۰